Vydán mód Arkona - rozhovor a první dojmy

Sekce: Modifikace / Vydáno: 20.7.2024 14:33 / Autor: El Kamil / Trvalý odkaz
Byla dokončena a vydána Arkona, total conversion modifikace pro Gothic 2, kterou vytvořili čeští tvůrci Triber a BadamB s podporou od polské Gothic komunity. Arkona je momentálně k dispozici pouze v angličtině, včetně povedeného anglického dabingu. České titulky jsou v plánu. Mód přináší zcela nový herní svět, nové postavy, vlastní hudbu, příběh zasazený mezi G2 a G3 s odkazy na děj a místa originální hry. Autoři slibují herní dobu 10 hodin či více.

Veškeré podrobnosti k módu včetně návodu na instalaci hledejte v sekci Modifikace - Arkona.

V tomto článku dále přinášíme krátký rozhovor s Triberem, jedním z hlavní autorů módu, a první dojmy z našeho hraní.



Blahopřeju celému týmu k vydání módu. Mód jste vydali bez fanfár a bez velkolepých oznámení. Neplánujete vydat nějaký release trailer? Gameplay trailer?

Triber: Ne, nemáme to v plánu. Já jsem to nechtěl přehánět s propagací a "hypem" - přeci jen jde o mód menší až střední velikosti, nevydáváme další Kroniky nebo Historii Khorinisu. Nechtěl jsem mezi hráči nastavit nerealistická očekávání, takže jsme během vývoje vypustili pár skromnějších oznámení a raději jsme pracovali na vydání.

Popiš závěrečné měsíce vývoje. Na čem jste pracovali? Jak složité bylo vývoj dotáhnout do konce?

Triber: Bylo to intenzivní a náročnější, než jsem čekal. Objevily se nějaké nepříjemné bugy, které nebylo úplně snadné odstranit. S tím mi výrazně pomohl Damianut, který přispěl svými zkušenostmi a obzvlášť v pár závěrečných týdnech strávil nad opravou skriptů a testováním poměrně hodně času.

Také jsme řešili prakticky až do poslední chvíle dabing - i na relativně malý mód bylo nahrávek ke zpracování opravdu dost.

Jak jste se stavem vydaného módu spokojeni? Je mód kompletní podle vašich představ, nebo jste ke konci něco vyřadili, abyste mohli mód konečně vydat?

Triber: Obsah se povedlo dokončit dle očekávání, plánoval jsem s delším předstihem, co reálně zařadíme do vývoje a co ne. Nemuseli jsme nic osekávat, spíš jsem jen odmítal nějaké návrhy testerů a spoluautorů na implementace nových featur, abychom se nechytili do nekonečného cyklu nasazení / testování / troubleshootingu a datum vydání se neoddalovalo.

Jak to bude s českou lokalizací? Plánujete české titulky? Případně český dabing?

Triber: České titulky určitě budou, ale zatím nejsem schopný dát žádný časový odhad vydání. Auronen a Damianut finalizují přípravu, platformu pro překlad, a pak se dáme do překladu samotného. Ale můžu říct rovnou, že jiný než současný dabing neplánujeme.

Kam vám mají hráči posílat feedback, hlásit chyby nebo posílat peníze? :)

Triber: Máme pouze Discord (odkaz zde), takže vyjádřit se všichni mohou v hlavním diskuzním kanálu. Budeme rádi za zpětnou vazbu a pokusíme se pomoci s řešením technických problémů jak nejlépe umíme. Žádný donate účet nemám, ani jsem nad tím nepřemýšlel.

První dojmy od Gothicz.net


Je to už dávno, kdy jsem hrál nějaký mód pro Gothic 2. Kompletně anglicky namluvená Arkona od českých autorů ve mně vzbuzovala očekávání. Po spuštění módu na člověka dýchne svěží obrazovka hlavního menu s novým hudebním podtextem. Intro mě usazuje do základního děje. Vlastní zpracování intra by mohlo být povedenější, kdyby se jej ujal někdo ze zkušených Gothic filmových tvůrců z naší soutěže Khoriniský Drak. Vlastní hra začíná na pláži, kde se zrovna vylodil Gerrin, hlavní protagonista módu.

Nějaký tutorial není potřeba, Gothic mechaniky všichni známe a Arkona na začátku nepřináší nic nového. Potkávám první NPC postavu, která mi dává najíst a napít a vysvětluje něco o nově objeveném ostrově. Dialog záhy končí a já se rozkoukávám. Nemám u sebe vůbec nic, jsem na pláži, kolem jsou krysy a číhavci. Potřebuju někde najít zbraň, ale nenalézám, tak první krysu sejmu pěstí. Není moc tuhá a na dvě rány je dole. Najdu malou jeskyni s truhlou a vedle položený paklíč. Hrdina umí otevírání zámků, takže zkouším páčit, a sakra, paklíč se zlomil. Ok dám load. V truhle je dýka, a měšťanská zbroj. Prozkoumávám pláž, pobiju krysy, najdu klacek, pak zkouším číhavce, očekávám rychlý konec, ale jsou to jen malí číhavci a jdou zabít snadno.

Pročešu celou pláž a postupuju dál. Všude je spousta obsahu. Vypadá to, že Arkona je doslova přemnožená monstry. Alchymistovi kousek od chatrče žije půl tuctu mrchožroutů a nějaká další havěť. Pokračuju po cestě dál, potkávám banditu, který mě po prvním slově chce sejmout. Má hodně zdraví, ale nízký bojový skill, takže jej lze porazit, jen člověk nesmí udělat chybu a trvá to poměrně dlouho. Těším se, že seberu jeho meč, ale ten sjede z cesty a bandita v mžiku vstane, takže jej nestihnu vůbec obrat a navíc si svůj meč rychle sebere.

Pokračuju kousek dál na farmu. Tam se to opět hemží monstry. Pár desítek metrů od sedláků jsou polní škůdci, krvavé mouchy, mnoho mrchožroutů. Sedláky to ale nijak viditelně nevzrušuje. Místo toho mě vrchní sedlák posílá posbírat tuříny. I takové základní úkoly se dají přežít, když se člověk zaposlouchá do velmi povedeného namluvení postav. Hlasy dávají postavám hloubku. Třeba trochu praštěná žena sedláka se směje na celé kolo a dělá si z hrdiny dobrý den. Postavy sem tam mezi dialogy gestikulují a oslovují hrdinu jménem, což dále prohlubuje atmosféru hry. Další detail, který zaujme, je aranžování předmětů ve světě. Farmář má v domě prostřený stůl a polici plnou jídla a nápojů. Kolem roste spousta bylinek a za každým druhým rohem jsou schované malé poklady.

Končím první dojmy tím, že ujdu padesát metrů od farmy a zaútočím na dva vlky. Během boje ustupuju a nalákám na sebe i krvavé mouchy a za chvíli i polní škůdce a záhy končím na zemi ve vlastní krvi. Naštěstí save/load probíhá velmi rychle :).

Každopádně, zdá se, že Arkona bude hrát velké divadlo na malém prostoru. Herní svět je plný obsahu a těším se, až ho budu dál objevovat.
Načítám data ...
Nahoru